"Kunstudstilling": Henrettelsesskuret......Webmaster: Dines Bogø

Generelt om 2. Redan


Billedkunstneren bag L.E.L. presents åbnede 4. maj 2012 en ny udstilling. Udstillingen er omtalt i en pressemeddelelse, der bl.a. er gengivet i Amager Bladet 1. maj 2012, side 75.




Der var fernisering den 4. maj 2012 mellem kl. 17-21, Prags Boulevard 66, 5.sal, 2300 Kbh. S.

Man fokuserer i udstillingen udelukkende på henrettelseskuret, der er opført i 1946 på 2. Redan. Området var dengang en del af Flådestation Holmen.



Besat eller Befriet


I dag ligger 2. Redan (Marinens tidligere areal) sammen med Baadsmandsstræde Kaserne m.m. i et området, der anvendes til alternativ beboelse.

Afhængig af politisk opfattelse er området i dag enten besat af "besættere" eller befriet fra offentligt ejerskab!

Området er kendt som "Christiania" og Staten er i dialog med de nuværende, der bruger området.



Henrettelsesskuret


Det omtalte arkitekttegnede skur, blev opført i 1946. Det blev udelukkende anvendt i forbindelse med henrettelser. Anvendt ved 30 henrettelser. Et tilsvarende skur blev opført på et militært område uden for Viborg. Anvendt ved 16 henrettelser.

Umiddelbart efter den sidste henrettelse i 1950 blev skuret på 2. Redan nedtaget. I dag findes kun det støbte fundament.



Udstillingen



4. maj 2012. Kunstneren Anu Ramdas (1980), der har skabt den såkaldte udstilling.

Af presseomtalen forstår man, at det drejer sig om en "installation", hvor kunstneren Anu Ramdas præsenterer historien om "Pistolskuret", som udstillerne kalder det. Man mener, at skuret kaldes sådan, fordi man opbevarede "skiver" i skuret? Et mindesmærke på godt eller ondt omtales det.

Selve udstillingen skal nok opleves og med lidt god indlevelsesevne og kendskab til de faktiske forhold, forstår man meningen med udstillingen, der er etableret i et opbevaringrum på tagterassen.

Billedkunstner og kurator Line Elmstrøm Lund, der er arrangør af udstillingen, oplyser, at der i 1980 ved 5. Redan blev opsat en kopi af skuret, baseret på de originale tegninger.

(DB: De originale tegninger har ikke været offenlig tilgængelige før i nyere tid og skuret på 5. Redan ligner ikke "Henrettelsesskuret"). Historien er desværre indskrevet på Wikipedia som fakta, men er et falsum, der bare gentages.

En medarbejder fra Politimuseet, der af faglig interesse kiggede forbi udstillingen, kunne også afkræfte historien om kopi af skuret.



Tre elementer indgår i udstillingen



Et tildækket tagvindue med et udskåret lille hul, så man fra taget kan kigge
over mod det tidligere militære område, hvor 2. Redan ligger.



En svært læselig seddel på væggen, der fortæller om vejrudsigten natten mellem 8. - 9. maj 1947, hvor Brøndum-gruppen blev henrettet.


To spot, der tænder, når man træder ind i lokalet. Symboliserer forlygter på en af de biler, der blev brugt til transport af den dødsdømte og mandskab.



Udstillingsgruppen oplyser, at forlygter fra en bil oplyste skuret ved henrettelser. I den officielle forordning står der, at politiet skulle medbringe to transportable projektører.

Imponerende, at man kan fortælle så meget langt fra fakta, men det jo "kunst"!



Kilder til fakta:


Frank Bøgh: De dødsdømte.
Helge Stub: I politiets tjeneste.
Ditlev Tamm: Retsopgøret efter besættelsen.


Fakta: Henrettelsesskuret